Patricia Grasman BodyCare Sportmassage Beverwijk
Plantage 174  •  1943 LR Beverwijk  •  Tel. 06 295 603 51  •  KvK nummer 50631713  •  BTW NL002075172B02
NGS licentie 447684 en SCAS licentie geldig t/m 9 juli 2023

Voeding en sport

Voeding en sport

Afhankelijk van het gewenste effect van de training (spieropbouw, conditieopbouw, afvallen of juist aankomen) speelt voeding zeker ook een belangrijke rol.

Eiwitten worden goed en snel opgenomen en zijn belangrijk voor de opbouw van spieren, bijvoorbeeld bij krachtsport. Daarbij is voorzichtigheid geboden bij het nemen van extra eiwitpreparaten. Vaak is een juiste, uitgebalanceerde voeding al voldoende. Soja, kippeneieren, zuivel en vlees bevatten veel eiwit. Speciale poeders en dranken zijn voor de gemiddelde amateursporter weliswaar aantrekkelijk maar eigenlijk overbodig en bovendien duur.

Koolhydraten zijn belangrijk als brandstof voor het lichaam bij bijvoorbeeld duursport. Deze vindt u bijvoorbeeld in brood, aardappels en pasta maar ook in bananen en muesli.

Vitaminen en mineralen moeten extra worden genomen indien van het lichaam extreme inspanningen worden verwacht. Dat geldt niet alleen voor marathonlopers, triatleten of deelnemers aan de Tour de France maar ze zijn bijvoorbeeld ook nodig voor herstel na een operatie of ziekte. Over het algemeen krijgt u echter al voldoende vitaminen en mineralen binnen indien u veel verse groente en fruit eet.

Tenslotte is voldoende vochtopname zeer belangrijk. Daarbij moet niet alleen gelet worden op weersomstandigheden (bij warmte drink je nu eenmaal meer dan als het koud is) maar ook op de duur van de inspanning en de mate waarin de sporter individueel vocht verliest d.m.v. zweten of plassen. Alle vormen van dranken zijn in principe goed zoals koffie, thee, vruchtensap en natuurlijk veel water.
Isotone dranken bevatten vaak zeer veel suiker en ook zout en bevatten daarmee eigenlijk voor gemiddelde sporters overbodige toevoegingen. De populariteit van deze zogenaamde sportdranken is daarmee tegelijk verklaard, immers suiker en zout zijn toevoegingen die al snel een goed gevoel geven. Maar de werking is kortdurend en het effect op zijn minst discutabel.

Ik heb hiernaast veel onderzoek gedaan naar voeding en voedingssupplementen in het kader van sport en beweging. Hierover heb ik ook een paar technische avonden gevolgd bij het NGS en Ortho Health Foundation. Overigens houd ik actief al mijn kennis op het gebied van Sportmassage en aanverwante zaken op peil door regelmatig naar zulke technische avonden te gaan.
Zeker voor mensen die 3x of vaker per week flinke sportieve prestaties leveren, is het zeer belangrijk de juiste voeding in de juiste hoeveelheden tot zich te nemen. Zie verder ook ’Voedingsadvies’.

Ik kan u inmiddels meer gerichte voedingsadviezen geven waarbij het Oerdieet voor mij het uitgangspunt is. Bijvoorbeeld darmproblemen, suikerziekte maar ook zaken als overgewicht, hart en cholesterol en zelfs ADHD zijn vaak geholpen bij een ander dieet! Ik verwijs u hiervoor ook graag naar de website van orthomoleculair voedingsspecialiste Rineke Dijkinga.

Patricia Grasman BodyCare Sportmassage Beverwijk
Plantage 174 • 1943 LR Beverwijk • Tel. 06 295 603 51
KvK nummer 50631713
NGS licentie 447684 en SCAS licentie geldig t/m 9 juli 2023

Voeding en sport

Afhankelijk van het gewenste effect van de training (spieropbouw, conditieopbouw, afvallen of juist aankomen) speelt voeding zeker ook een belangrijke rol.

Ik heb veel onderzoek gedaan naar voeding en voedingssupplementen in het kader van sport en beweging. Hierover heb ik ook een paar technische avonden gevolgd bij het NGS en Ortho Health Foundation. Overigens houd ik actief al mijn kennis op het gebied van Sportmassage en aanverwante zaken op peil door regelmatig naar zulke technische avonden te gaan.

Zeker voor mensen die 3x of vaker per week flinke sportieve prestaties leveren, is het zeer belangrijk de juiste voeding in de juiste hoeveelheden tot zich te nemen.

Ik kan u inmiddels meer gerichte voedingsadviezen geven waarbij het Oerdieet voor mij het uitgangspunt is. Bijvoorbeeld darmproblemen, suikerziekte maar ook zaken als overgewicht, hart en cholesterol en zelfs ADHD zijn vaak geholpen bij een ander dieet!