Patricia Grasman BodyCare Sportmassage Beverwijk
Plantage 174  •  1943 LR Beverwijk  •  Tel. 06 295 603 51  •  KvK nummer 50631713  •  BTW NL002075172B02
NGS licentie 447684 en SCAS licentie geldig t/m 9 juli 2023

Extra informatie

Blessure-preventie

Sportmassage

Massage is een oude en geliefde methode ter pijnbestrijding en ter ontspanning van de spieren. Het kan dus zowel lichamelijk als geestelijk goede invloed hebben. Er bestaan verschillende soorten massages dus ook verschillende opleidingen. Alleen is het geen beschermd beroep dus iedereen mag zich masseur noemen. Sauna’s, sportscholen, gezondheidscentra en schoonheidsinstituten hebben vaak een masseur in dienst. De duur van de behandelingen varieert van tien minuten tot een uur.

Massagepraktijken bloeien als nooit tevoren. Het aantal soorten massage dat wordt aangeboden is bijna onuitputtelijk: ontspanningsmassage, bindweefselmassage, manuele lymfedrainage, neuromassage, polariteitsmassage, massage uitgevoerd op een stoel, of op een kussen dat is gevuld met warm water. Een goed uitgevoerde massage bestaat veelal uit een combinatie van strijken, wrijven, drukken, kloppen en kneden. De bloedtoevoer kan er door verbeterd worden en de afvoer van afvalstoffen versneld. Een krachtige massage kan versterken en langdurig ontspannen. Na een massage zitten mensen vaak beter in hun vel: ze worden assertiever en leren hun lichaam en gevoel beter kennen. Ziektekostenverzekeraars vergoeden deze behandelingen in de regel niet.

Effecten van massage

 • Algemene en/of plaatselijke ontspanning
 • Stimulatie
 • Verbeterde doorbloeding
 • Vermoeidheids- of pijnvermindering
 • Losmaken van verklevingen
 • Ontschilfering van de huid

Verklaringen van effecten van massage

Allereerst is er de mechanische verklaring. Door de massagetechniek op de huid ontstaat druk in weefsels, bloedvaten en lymfevaten. Hierdoor ontstaat een stimulering van de bloedcirculatie en lymfestromen.

De reflectorische verklaring gaat er van uit dat de massage prikkels laat ontstaan in zenuwtakjes in de huid en spieren. Deze prikkels gaan naar het verlengde merg en vanuit hier komt het signaal van vaatverwijding. Hierdoor ontstaat in het gebied dat gemasseerd wordt een betere doorbloeding. Hier komt bij dat weefsels onderling verbonden zijn via het zenuwstelsel. Een stoornis in een bepaald gebied heeft vaak een negatieve invloed op andere weefsels via zenuwbanen. Een gewricht dat niet goed functioneert heeft bijvoorbeeld een negatieve invloed op spieren rondom het gewricht. Ook gaan menstruatieklachten (baarmoeder) vaak gepaard met rugklachten (spieren van de lage rug). Naast een betere doorbloeding ontstaat reflexmatig ontspanning in diverse weefsels, pijnvermindering en een beter functioneren van organen.

Dan is er ook nog de chemisch-biologische verklaring van massage. Door massage komen diverse stofjes vrij, waaronder histamine, die vooral de doorbloeding stimuleren, maar ook ontstekingsremmend zijn en pijndempend.

De neurohormonale verklaring gaat er vanuit dat bepaalde hormonen invloed hebben op de pijn en op het algemene welbevinden (vermindering van stress, spanning, angst en minder stemmingswisselingen). Het gaat hierbij om endorfines, serotonine en cortisol.
Cortisol is het stresshormoon en massage zorgt ervoor dat er minder van wordt aangemaakt door het lichaam. In dit proces neemt de activiteit van het immuunsysteem toe en er ontstaat een hogere weerstand tegen ziektes.
Massage stimuleert de productie van endorfines. Dit is de lichaamseigen pijnstiller.
Serotonine is als gelukshormoon betrokken bij stemming, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Massage geeft een toename van serotonine.

In het weefsel

Om de cellen van het weefsel bevindt zich vocht. Dit weefselvocht bevat voeding en zuurstof die de cellen gebruiken om te leven en om hun functie uit te voeren. Een spiercel moet kunnen samentrekken en een talgklier moet talg maken.
De bevoorrading van het weefselvocht vindt plaats vanuit de slagaderen. Deze vormen haarvaten van waaruit vocht, voedingsstoffen en zuurstof worden geperst.
De cellen produceren op hun beurt ook afvalstoffen die zij dumpen in het weefselvocht. Via de lymfevaten en haarvaten die samen komen in aderen, wordt dit afgevoerd. Om de cel is dus een heel systeem aanwezig om voeding en zuurstof aan te voeren en om afvalstoffen af te voeren.
Een betere doorbloeding zorgt voor meer aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof. Ook wordt hierdoor de afvoer gestimuleerd. Overtollig weefselvocht en afvalstoffen worden afgevoerd via de lymfevaten en aderen. Dit komt door doordat massage het opnamevermogen van de lymfe- en bloedvaten stimuleert. Ook geeft massage een prikkel tot verbetering van de stofwisseling. Het weefsel gaat hierdoor beter functioneren.

Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel stelt ons in staat uitwendige en inwendige prikkels waar te nemen. Deze prikkels registreren we met onze zintuigen. De reactie op die prikkels gebeurt in samenhang met spieren en organen in de vorm van reflexen. Het zenuwstelsel heeft ook hogere functies in de vorm van coördinatie, willekeurige activiteit, geheugen en psychische processen. Er bestaat een animaal (of willekeurig) zenuwstelsel en een vegetatief (of autonoom) zenuwstelsel.
Het animale zenuwstelsel verzorgt het contact van de mens met de buitenwereld. Denk hierbij aan gewaarwordingen van de zintuigen, bewegingen, denken en willen.
Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties. Denk hierbij aan bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Het vegetatieve zenuwstelsel heeft tot taak het interne milieu constant te houden en de werking van de inwendige organen aan te passen aan de situatie in de omgeving. Hiertoe beschikt het lichaam over twee regelsystemen namelijk de sympaticus (de mannelijke kant) en de parasympaticus (de vrouwelijke kant).

De sympaticus zorgt voor aanpassing van het lichaam aan inspanning en stress situaties:

 • Stijging van de bloeddruk
 • Versnelling van de ademhaling
 • Versnelling van de hartslag
 • Verhoging van de zweetproductie

De parasympaticus zorgt voor het herstel:

 • Verhoging van de darm- en blaasactiviteit
 • Vermindering van de hartslag
 • Verlaging van de ademhalingsfrequentie
 • Daling van de bloeddruk

Uit bovenstaande blijkt wel dat ons lichaam reageert op de dingen die in onze omgeving gebeuren. In geen enkel ander stelsel van het lichaam komt de samenhang tussen het geestelijke en lichamelijke zo mooi tot uiting. Als er op het geestelijke niveau stoornissen optreden zal zich dat weerspiegelen in het lichaam.

* Voor sporters die op redelijk tot hoog niveau trainen (d.w.z. 3x of vaker per week en regelmatig deelnemen aan wedstrijden) geldt dat een wekelijks bezoek aan de sportmasseur zeer aan te bevelen is. Niet alleen worden de spieren in goede conditie en soepel gehouden omdat bijvoorbeeld in de spieren opgehoopte afvalstoffen sneller worden afgevoerd, de sportmasseur kijkt ook naar mogelijke indicaties voor beginnende blessures en de algemene conditie van (spieren van) de sporter. Daarbij wordt ook goed gelet op de mate van bijvoorbeeld overtraindheid, te korte spieren en/of doorverwezen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of chiropracter bij aanhoudende klachten. Daarnaast kan de sportmasseur dienen als vertrouwenspersoon en trainingsadviezen geven, ook in samenspraak met de trainer.

U kunt bij mij ook terecht voor behandeling van RSI-klachten waarbij ik shiatsu en triggerpoint-therapie zal toepassen. Dit is zeer effectief en heeft zichzelf al jarenlang bewezen. Ik heb deze vormen van drukpuntmassage dan ook veelvuldig en met succes toegepast.

Wat is R.S.I.

RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Dat betekent een blessure door een herhaalde belasting. Door repeterende bewegingen ontstaat een continue spierspanning die spier- en gewrichtsklachten veroorzaakt.

RSI-klachten ontstaan geleidelijk. Het begint meestal met tintelingen in de handen, een koud of dood gevoel in handen en onderarmen, of een zere pols. De klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Deze klachten kunnen zich voordoen in de handen, armen, schouders, nek en bovenrug. Nekklachten kunnen op hun beurt weer hoofdpijn veroorzaken. De klachten verschillen per persoon. Ook kunnen de klachten van een lichaamsdeel naar een ander verhuizen.

Het grote gevaar bij RSI ligt in het sluipende verloop. Veel mensen slaan er geen acht op dat ze soms een zere pols hebben en koude vingers. De pijn en vermoeidheid zijn plaatselijk en niet echt hinderlijk en verdwijnen na het werk. Maar na verloop van tijd blijft de pijn aanhouden en begint krachtverlies op te treden. De arbeidsprestaties verminderen en uiteindelijk is het zelfs mogelijk dat de pijn zo ondraaglijk wordt dat verder werken onmogelijk blijkt. Dan is acute hulp van buitenaf noodzakelijk in de vorm van fysiotherapie of bijvoorbeeld ook shiatsu (drukpuntmassage). Pas na veel behandelingen en oefenen is terugkeren in de werksituatie weer mogelijk. Echter, het gevaar van recidive is dan niet denkbeeldig en alertheid op terugkeer van de klachten is steeds nodig. Vooral langdurig achter de computer werken zonder pauzes of ontspanning lijkt RSI in de hand te werken. Een goede houding en afwisselend werk blijft voor RSI-gevoelige mensen dan ook een belangrijk punt van aandacht.

Maar RSI voorkomen door acht te slaan op de eerste verschijnselen en/of direct hulp inschakelen van een goede sportmasseur of fysiotherapeut is natuurlijk het allerbeste.

Patricia Grasman BodyCare Sportmassage Beverwijk
Plantage 174 • 1943 LR Beverwijk • Tel. 06 295 603 51
KvK nummer 50631713
NGS licentie 447684 en SCAS licentie geldig t/m 9 juli 2023

Extra informatie

Massage is een oude en geliefde methode ter pijnbestrijding en ter ontspanning van de spieren. Het kan dus zowel lichamelijk als geestelijk goede invloed hebben. Er bestaan verschillende soorten massages dus ook verschillende opleidingen. Alleen is het geen beschermd beroep dus iedereen mag zich masseur noemen. Sauna’s, sportscholen, gezondheidscentra en schoonheidsinstituten hebben vaak een masseur in dienst. De duur van de behandelingen varieert van tien minuten tot een uur.

Massagepraktijken bloeien als nooit tevoren. Het aantal soorten massage dat wordt aangeboden is bijna onuitputtelijk: ontspanningsmassage, bindweefselmassage, manuele lymfedrainage, neuromassage, polariteitsmassage, massage uitgevoerd op een stoel, of op een kussen dat is gevuld met warm water. Een goed uitgevoerde massage bestaat veelal uit een combinatie van strijken, wrijven, drukken, kloppen en kneden. De bloedtoevoer kan er door verbeterd worden en de afvoer van afvalstoffen versneld. Een krachtige massage kan versterken en langdurig ontspannen. Na een massage zitten mensen vaak beter in hun vel: ze worden assertiever en leren hun lichaam en gevoel beter kennen. Ziektekostenverzekeraars vergoeden deze behandelingen in de regel niet.

Effecten van massage

 • Algemene en/of plaatselijke ontspanning
 • Stimulatie
 • Verbeterde doorbloeding
 • Vermoeidheids- of pijnvermindering
 • Losmaken van verklevingen
 • Ontschilfering van de huid

Verklaringen van effecten van massage

Allereerst is er de mechanische verklaring. Door de massagetechniek op de huid ontstaat druk in weefsels, bloedvaten en lymfevaten. Hierdoor ontstaat een stimulering van de bloedcirculatie en lymfestromen.

De reflectorische verklaring gaat er van uit dat de massage prikkels laat ontstaan in zenuwtakjes in de huid en spieren. Deze prikkels gaan naar het verlengde merg en vanuit hier komt het signaal van vaatverwijding. Hierdoor ontstaat in het gebied dat gemasseerd wordt een betere doorbloeding. Hier komt bij dat weefsels onderling verbonden zijn via het zenuwstelsel. Een stoornis in een bepaald gebied heeft vaak een negatieve invloed op andere weefsels via zenuwbanen. Een gewricht dat niet goed functioneert heeft bijvoorbeeld een negatieve invloed op spieren rondom het gewricht. Ook gaan menstruatieklachten (baarmoeder) vaak gepaard met rugklachten (spieren van de lage rug). Naast een betere doorbloeding ontstaat reflexmatig ontspanning in diverse weefsels, pijnvermindering en een beter functioneren van organen.

Dan is er ook nog de chemisch-biologische verklaring van massage. Door massage komen diverse stofjes vrij, waaronder histamine, die vooral de doorbloeding stimuleren, maar ook ontstekingsremmend zijn en pijndempend.

De neurohormonale verklaring gaat er vanuit dat bepaalde hormonen invloed hebben op de pijn en op het algemene welbevinden (vermindering van stress, spanning, angst en minder stemmingswisselingen). Het gaat hierbij om endorfines, serotonine en cortisol.
Cortisol is het stresshormoon en massage zorgt ervoor dat er minder van wordt aangemaakt door het lichaam. In dit proces neemt de activiteit van het immuunsysteem toe en er ontstaat een hogere weerstand tegen ziektes.
Massage stimuleert de productie van endorfines. Dit is de lichaamseigen pijnstiller.
Serotonine is als gelukshormoon betrokken bij stemming, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Massage geeft een toename van serotonine.

In het weefsel

Om de cellen van het weefsel bevindt zich vocht. Dit weefselvocht bevat voeding en zuurstof die de cellen gebruiken om te leven en om hun functie uit te voeren. Een spiercel moet kunnen samentrekken en een talgklier moet talg maken.
De bevoorrading van het weefselvocht vindt plaats vanuit de slagaderen. Deze vormen haarvaten van waaruit vocht, voedingsstoffen en zuurstof worden geperst.
De cellen produceren op hun beurt ook afvalstoffen die zij dumpen in het weefselvocht. Via de lymfevaten en haarvaten die samen komen in aderen, wordt dit afgevoerd. Om de cel is dus een heel systeem aanwezig om voeding en zuurstof aan te voeren en om afvalstoffen af te voeren.
Een betere doorbloeding zorgt voor meer aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof. Ook wordt hierdoor de afvoer gestimuleerd. Overtollig weefselvocht en afvalstoffen worden afgevoerd via de lymfevaten en aderen. Dit komt door doordat massage het opnamevermogen van de lymfe- en bloedvaten stimuleert. Ook geeft massage een prikkel tot verbetering van de stofwisseling. Het weefsel gaat hierdoor beter functioneren.

Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel stelt ons in staat uitwendige en inwendige prikkels waar te nemen. Deze prikkels registreren we met onze zintuigen. De reactie op die prikkels gebeurt in samenhang met spieren en organen in de vorm van reflexen. Het zenuwstelsel heeft ook hogere functies in de vorm van coördinatie, willekeurige activiteit, geheugen en psychische processen. Er bestaat een animaal (of willekeurig) zenuwstelsel en een vegetatief (of autonoom) zenuwstelsel.
Het animale zenuwstelsel verzorgt het contact van de mens met de buitenwereld. Denk hierbij aan gewaarwordingen van de zintuigen, bewegingen, denken en willen.
Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties. Denk hierbij aan bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Het vegetatieve zenuwstelsel heeft tot taak het interne milieu constant te houden en de werking van de inwendige organen aan te passen aan de situatie in de omgeving. Hiertoe beschikt het lichaam over twee regelsystemen namelijk de sympaticus (de mannelijke kant) en de parasympaticus (de vrouwelijke kant).

De sympaticus zorgt voor aanpassing van het lichaam aan inspanning en stress situaties:

 • Stijging van de bloeddruk
 • Versnelling van de ademhaling
 • Versnelling van de hartslag
 • Verhoging van de zweetproductie

De parasympaticus zorgt voor het herstel:

 • Verhoging van de darm- en blaasactiviteit
 • Vermindering van de hartslag
 • Verlaging van de ademhalingsfrequentie
 • Daling van de bloeddruk

Uit bovenstaande blijkt wel dat ons lichaam reageert op de dingen die in onze omgeving gebeuren. In geen enkel ander stelsel van het lichaam komt de samenhang tussen het geestelijke en lichamelijke zo mooi tot uiting. Als er op het geestelijke niveau stoornissen optreden zal zich dat weerspiegelen in het lichaam.

* Voor sporters die op redelijk tot hoog niveau trainen (d.w.z. 3x of vaker per week en regelmatig deelnemen aan wedstrijden) geldt dat een wekelijks bezoek aan de sportmasseur zeer aan te bevelen is. Niet alleen worden de spieren in goede conditie en soepel gehouden omdat bijvoorbeeld in de spieren opgehoopte afvalstoffen sneller worden afgevoerd, de sportmasseur kijkt ook naar mogelijke indicaties voor beginnende blessures en de algemene conditie van (spieren van) de sporter. Daarbij wordt ook goed gelet op de mate van bijvoorbeeld overtraindheid, te korte spieren en/of doorverwezen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of chiropracter bij aanhoudende klachten. Daarnaast kan de sportmasseur dienen als vertrouwenspersoon en trainingsadviezen geven, ook in samenspraak met de trainer.

U kunt bij mij ook terecht voor behandeling van RSI-klachten waarbij ik shiatsu en triggerpoint-therapie zal toepassen. Dit is zeer effectief en heeft zichzelf al jarenlang bewezen. Ik heb deze vormen van drukpuntmassage dan ook veelvuldig en met succes toegepast.

Wat is R.S.I.

RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Dat betekent een blessure door een herhaalde belasting. Door repeterende bewegingen ontstaat een continue spierspanning die spier- en gewrichtsklachten veroorzaakt.

RSI-klachten ontstaan geleidelijk. Het begint meestal met tintelingen in de handen, een koud of dood gevoel in handen en onderarmen, of een zere pols. De klachten kunnen verergeren tot chronische pijn en stijfheid. Deze klachten kunnen zich voordoen in de handen, armen, schouders, nek en bovenrug. Nekklachten kunnen op hun beurt weer hoofdpijn veroorzaken. De klachten verschillen per persoon. Ook kunnen de klachten van een lichaamsdeel naar een ander verhuizen.

Het grote gevaar bij RSI ligt in het sluipende verloop. Veel mensen slaan er geen acht op dat ze soms een zere pols hebben en koude vingers. De pijn en vermoeidheid zijn plaatselijk en niet echt hinderlijk en verdwijnen na het werk. Maar na verloop van tijd blijft de pijn aanhouden en begint krachtverlies op te treden. De arbeidsprestaties verminderen en uiteindelijk is het zelfs mogelijk dat de pijn zo ondraaglijk wordt dat verder werken onmogelijk blijkt. Dan is acute hulp van buitenaf noodzakelijk in de vorm van fysiotherapie of bijvoorbeeld ook shiatsu (drukpuntmassage). Pas na veel behandelingen en oefenen is terugkeren in de werksituatie weer mogelijk. Echter, het gevaar van recidive is dan niet denkbeeldig en alertheid op terugkeer van de klachten is steeds nodig. Vooral langdurig achter de computer werken zonder pauzes of ontspanning lijkt RSI in de hand te werken. Een goede houding en afwisselend werk blijft voor RSI-gevoelige mensen dan ook een belangrijk punt van aandacht.

Maar RSI voorkomen door acht te slaan op de eerste verschijnselen en/of direct hulp inschakelen van een goede sportmasseur of fysiotherapeut is natuurlijk het allerbeste.